Няколко интересни изречения за климатиците

Климатик Климатикът е едно удобство, което свикнахме да употребяваме в последно време. От много време вече всеки нов евтин климатик не е лукс – цените им поевтиняха. Всички, които са монтирали климатик харесват лекотата, с която се работи с него. Стига само да се стартира бутона на дистанционното и той вече действа, според желания режим.

Функциите на климатика се настройват без проблем, нищо че това е твърде сложна машина. В конструкцията си климатикът е много близък до устройството на хладилника. Най-важната задача е на фреона, който минава през процеси на втечняване и изпряване. По този начин въздухът в помещението се охлажда или топли, според температурния режим, който сме програмирали чрез дистанционното.

След като желаната температура бъде реализирана, климатикът поддържа определените градуси. Поради това, че климатикът върти един и същ въздух в стаите, производителите влагат и филтри за да го прочистват. Повечето модели са създадени да озонират въздуха и да задържат влажността му в нормални граници.

За сгради, в които непрестанно има множество хора това е твърде важно. Ако въздухът не се пречиства, възниква голяма опасност от възникване на болести и алергии. Значително се работи в тази част, за да се прецизира способността на филтриращите функции на климатиците. За привличане на купувачи се прибавят нови екстри на по-евтини цени. Дори, са конструирани климатици, които успяват да се включват след като получат sms – щом излезете от работа, изпращате съобщение на климатика си и той се включва. Така преди да се приберете след работа, помещенията ще са с предпочитаната от вас температура.

Според модела на компресора си, климатиците се делят на обикновени или инверторни. Днес всички производители лансират само инверторни, но тук-там може да се открият и обикновени, най-вече в магазините за климатици втора употреба. Когато се избира климатик, се обръща внимание на енергийният му клас. Най-високият клас „А“ е за предпочитане защото е най-икономичен. Като пести ток, климатикът възвръща с времето средствата, направени за покупката му.

Големината на мястото, където ще се монтира климатика се има предвид при избиране на мощността му. Някои сгради изискват изключително по-мощни професионални климатици, които са съобразени с конкретните условия. Най-употребявани са стандартните сплит системи, които имат едно външно и едно вътрешно тяло. Често нуждите на купувача налагат поставяне на мулти – сплит системи, при които се поставя едно външно тяло и няколко вътрешни.

В случай че се избира метод за отопление, климатикът е предпочитан пред останалите отоплителни уреди. Всички радиатори, калорифери и ел.печки имат много по-висок разход на ток от климатиците. Разбира се климатикът, ще ни върши работа и за охлаждане през лятото, което е голямо преимущество в горещите летни месеци.