Как да разберем че възглавницата ни е за смяна

Периодично подменяме спалните си чаршафи, завивки и дори матрака и леглото след ремонт. Но често пренебрегваме възглавницата си, като използваме една и съща от години – тази, с която сме свикнали и доказано се чувстваме комфортно.

Но знаеш ли, че възглавницата също има срок на годност и че ако не я подменяш достатъчно често, тя може да стане опасна за здравето ти? Именно възглавницата е онази част от целия ти спален комплект, която стои в непосредствена близост до лицето и носа ти. Знаеш ли, че ако тя не се подмени навреме и ако не се поддържа добре, тя може да развъди в пълнежа си цяла екосистема от микроорганизми, сред които бактерии, прахови акари и дребни насекоми. Не би искал да имаш такива до лицето си, нали? Тук предлагаме няколко теста, които можеш да направиш на възглавницата си, за да разбереш дали е дошло времето ѝ за подмяна (без да я разпаряш).

Тест за бучки

Провери хубаво възглавницата си – напипваш ли бучки в нея? Ако да, значи дните ѝ са преброени. Дори и да не ги усещаш съзнателно, помниш ли приказката за Принцесата и граховото зърно? Когато спим, тялото ни е толкова отпуснато, че на практика усеща всичко, дори и на подсъзнателно ниво. Едни такива бучки може да не са голям проблем на допир, но все пак да са причина да се будим с главоболие или схващания. Затова ако откриете такива, най-добре започнете да си търсите нова възглавница.

Тест със сгъване

Доста лесен и забавен тест – сгъни възглавницата си на две и наблюдавай как тя ще възвърне формата си. Ако пълнежът ѝ е от пера, тя ще възстанови формата си сравнително бързо и отново ще стане пухкава. Ако е направена от синтетични материали, възвръщането ѝ ще бъде още по-бързо. Ако пък имаш възглавница от мемори пяна, тестът ще бъде значително по-бавен. Вместо да я сгъваш, тогава я натисни хубаво в средата, но не напълно до долу, след което наблюдавай как тя ще изравни повърхността си. Във всеки от тези варианти, ако възглавницата ти не възвърне изцяло формата си, считай, че е за смяна.

Тестът на времето

Помниш ли кога си я купи? Ако не, това е сигурен знак, че е на повече месеци и дори години, отколкото трябва. Специалистите съветват възглавницата да се подменя веднъж на всеки 2 до 5 години в зависимост от материала, от който е направена, така че ако нямаш спомен в последните 2 години да си си купувал възглавница, то най-вероятно е време да я смениш. И по-добре го направи, преди микроорганизмите в нея да са ти причинили болести или алергии.